Verktyg för produktutveckling

Under mitt arbete med att ta fram produkter för solel har jag hittat några riktigt bra och användbara gratisverktyg:
LtSpice - simulering av elektronikkretsar från Linear Technology. Mycket kraftfullt simuleringsverktyg, som kan simulera både analoga och digitala kretsar.
Eagle - Kretskortslayout. Både schemaritning och kretskortslayout. Gratis-versionen kan skapa tvålagerskort som kan användas i "non-profit".
Ontime - Projektplaneringsverktyg framtaget för agil produktutveckling som Scrum. Anpassat för inkrementell utveckling. Bra funktioner finns för krav, planering, loggning av fel, uppföljning av nedlagd tid mm.
Qbis - Projektplanering via web. Mycket lättanvänt, jag registrerade mig i morse,  och hade lagt upp min första projektplan på två timmar. Finns vissa brister (naturligtvis) jämfört med exempelvis Microsoft Project, men som sagt lätt att komma igång. Innehåller också funktioner för tidrapportering, CRM, med kontakthantering och säljplanering.
En perfekt mix för det lilla företaget att samla sina administrativa funktioner.
OnTime Egentligen ett SCRUM planeringsverktyg som jag har använt till att registrera produktkrav som prioriteras och läggs in i olika releaser. Man kan sedan följa upp använd tid, registrera felrapporter mm mm. Mycket avancerat och användbart.

Gör din egen Grätselcell

Sveriges radio hade ett program om hur man gör sin egen 3:e generationens solcell!

Solar Impulse, flygande solceller

Nu flyger planet Solar Impulse: Imponerande projekt!
Första längre flygturen gjordes
Lite mer detaljer finns hos Ny Teknik.

National Semiconductor, Solar Magic

National Semiconductor satsar (som alla andra...) på förnyelsebar energi enligt deras nya VD Don Macleod. Han pekar på två områden som är intressanta: strömförsörjning av lysdioder och smart styrning av solpaneler.
De har en produkt de kallar Solar Magic som sägs öka verkningsgraden hos vanliga solpaneler upp till 10 procent. Vad den gör är att minska effekten av skuggade partier av solpaneler. Det räcker med att ett litet parti av panelerna är skuggade för att uteffekten ska minska mycket.
Källa: Elektroniktidningen

Speglar ökar avgiven effekt.

Detta klipp visar att man genom att placera speglar på ett listigt sätt kan öka avgiven effekt upp till 30 procent.
En idé som kanske är svårt att praktiskt genomföra med vanliga solpaneler. Men, finns det förutsättningar så finns det mer energi att hämta på detta sätt.

Produkter för energieffektivisering.

För att ta till vara den elenergi som vi producerar med solpaneler behöver vi en del utrustning som normalt bara finns för 230V AC. Här är en lista på "bra-att-ha" produkter:
  • Ljusstyrning - styr lampor så att de inte lyser då det är ljust ute.
  • Termostat - för exempelvis frostvakter
  • Timer - släcker belysning efter en viss tid.
  • Dimmer för LED och halogenlampor - minskar effekten till lämplig nivå.
  • Rörelsevakt - tänder belysning då någon finns i rummet.
För att skydda batteriet behövs laddningslogik och skydd för för djup urladdning. Här finns produkter att köpa på marknaden från bl.a Steca i Tyskland.
Vidare skulle det vara bra att under perioder av dåligt väder automatiskt koppla in en nätansluten laddare eller en AC/DC-omvandlare på 12V systemet.

Småskalig el

I Härnösand ordnar bland annat landstinget och länsstyrelsen en temadag om småskalig el torsdagen den 8 april. Huvudtalare är Johan Ehrenborg, som pratar under temat "Visst kan du rädda världen - vem skulle annars göra det?"
Dessutom medverkar Härnösand Energi & Miljö AB, Landstinget samt Absolicon.
http://www.solvindsmart.se/

RSS 2.0