10 anledningar att använda solceller.

Varför ska man använda solenergi? Fritt översatt från European Photovoltaic Industri Association

The fuel is free.
The sun is the only resource
needed to power solar panels.
And the sun will keep shining until
the world’s end. Also, most photovoltaic
cells are made from silicon,
and silicon is an abundant and nontoxic
element (the second most
abundant material in
the earth’s mass).
  1. Bränslet är gratis. Och de flesta solceller är gjorda av kisel, vilket finns i överflöd och kan utvinnas på ett miljövänligt sätt.
  2. Det avger inget ljud, inga utsläpp eller giftiga gaser som exempelvis koldioxid (CO2). Solel minskar på ett direkt sätt den globala uppvärmningen
  3. Solelsystem är på alla sätt säkra och tillförlitliga. Livslängden på solceller kan uppskattas till 30 år. Efter 25 år beräknas prestandan fortfarande vara över 80 %. Hårda Europeiska kvalitetskrav på tillverkare och leverantörer gör att konsumenter kan vara säkra på att köpa tillförlitliga produkter.
  4. Solcellsmoduler kan återvinnas. Ingående material kisel,  glas, aluminium mm kan återanvändas. Förutom miljövinsten av att mindre energi går åt vid produktion bidrar det även till ett lägre pris på solceller. Läs mer om återvinning.
  5. Systemen kräver mycket lite service och underhåll. Det är enkelt att montera och installera.installera
  6. Det möjliggör att få elektricitet till avlägsna platser, främst kanske i utvecklingsländer där tillgängligheten på el är dålig. Belysning, vattenpumpning och kyla är några vanliga användningsområden. Även telekomsiter använder solpaneler för att minska driftskostnader, minska installationstiden och öka tiden mellan service.
  7. Solceller kan på ett estetiskt sätt integreras i byggnader (BIPV). Systemen täcker tak och fasader, och reducerar energibehovet i byggnaderna. Idag byggs eko-hus som inte konsumerar, utan producerar energi.  Läs mer:
  8. Återbetalningstiden för producerad energi jämfört mot åtgången av energi för produktion minskar konstant och kan idag beräknas till mellan 1,5 och 3 år. Eftersom livslängden är minst 25-30 år är totala energivinsten upp till 20 gånger.
  9. Tusentals jobb skapas. Tillväxten har varit ca 40 % de senaste åren och bidrar till minskning av arbetslösheten både i Europa och i övriga världen. Arbeten skapas inom forskning och utveckling, produktion och installation.
  10. Solenergin bidrar till att säkra tillgången på energi, både i Europa totalt, men även för den enskilde användaren. För att täcka hela Europas behov av energi skulle 0,7 % av Europas jordyta behöva täckas med solceller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0