Nordbygg 2010

Nytt mässbesök idag, Nordbygg i Älvsjömässan.
Den allra största delen behandlade olika energilösningar, värmepumpar och solfångare.
Några exempel:
  • Chofu, en japansk produkt har en ny modell av luft/vattenvärmepump som ger värmeledningsvatten som kan kopplas direkt in i på värmeledningssystemet. Fördel, enkel installation, men kanske inte så flexibel som andra större system. Värmepumpen är av invertertyp, vilket gör att den levererar värme efter behov. När värmebehovet är mindre än maxeffekten stiger COP-värdet från det angivna COP 4,35. Dessutom minskar fläktens effekt och ljudnivån minskar.
  • CTC,  har ett brett och flexibelt program med vattenvärmepumpar för mark, berg eller sjö som kan kompletteras med solpaneler och även med pellets eller ved.
  • ComfortZone har en effektiv frånluftsvärmepump som kan ge både värme och varmvatten. Kan också kompletteras med tilluftsaggregat. Lämpligt för villor mellan 120 och 260 kvadratmeter.
  • Evi Heat, Solvärmepump med bergvärme. Har smart logik för att alltid utnyttja solvärmen maximalt, till uppvärmning, varmvatten eller återvärmning av borrhål. Hög värmefaktor COP: 7.
  • Nibe brett program både för villor och större fastigheter. Kompletterar sitt befintliga program med möjlighet att ansluta solfångare från SolEnergiteknik.
  • Invest Energi & Miljö, Har det mesta, en nyhet är en varmvattenberedare med värmepump som också kan anslutas till solvärme. Säljer också verktyg och tillbehör.
  • Thermia, har också ett stort sortiment av olika värmepumpslösningar. Har tagit fram några egna lösningar: 
    - TWS som ger effektivare värmeöverföring i varmvattenberedare genom effektivare värmeöverföring.
    - HGW (Hot Gas Water heater), som använder en del av husets värmesystem till att värma tappvarmvatten   via en hetgasväxlare.
    Termia har skrivit en trevlig 'liten' bok - Stora Värmepumpsboken, som på ett enkelt sätt beskriver "allt" man behöver veta för att välja värmepump. Beställs gratis via deras hemsida.  
    Produktion och utveckling i Arvika.
  • Värmebaronen Säljer alla typer av pannor, pellets, ved, el och sol. Säljer K2 solfångare. Egen produktion i Skåne.
  • Euronom Solfångare, värmepumpar och värmepannor. Några russin i kakan:
    - ExoSol: kombinerad vakuumsolfångare med solceller som styr vätskeflödet.
    - ExoFlame: Utnyttjar värmen i en braskamin till värme av varmvatten.
    Utveckling och produktion i Kalmar.
  • IVT Komplett sortiment, bra hemsida med mycket information och vägledning för att välja system. Ingår i Bosch Thermodynamik i Tranås. Bosch (IVT?) erbjuder gratis utbildning i Tranås.
  • Panasonic distribueras och marknadsförs av LMG i Mölndal
Sedan finns mätbiten som jag tycker är intressant och mycket viktig, dels för att verifiera att åtgärder som gjörs leder till en förbättring, dels för att motivera den enskilde att spara.
  • KIMO Instrument Brett sortiment av instrument för mätning av: tryck, luftflöde, temperatur, fukt, varvtal, luftkvalitet (bl.a C02), ljud och ljus. För solcellsplacering finns ett instrument som mäter instrålad effekt och energi i våglängdsområdet 400 - 1100 nm, alltså en Solarimeter. Pris från ca 6000:- SEK.
  • EMAB energimätning har flera typer av mätare, mest för vattenburen energi, men även för 3-fas el. Mätvärdena kan samlas in och avläsas, fördelas och även faktureras via ett system på Internet.
  • För Montering såg jag ett mycket listigt ;-) system, Kanallisten. Godkänd för fast installation i kombination med lös, som högtalare, antenn etc.
  • Hei-tech säljer ett system för värmeåtervinning av duschvatten.
Solpanelsleverantörer fanns det gott om, ett exempel:
Det gamla begreppet "Smarta hem" som var i ropet för drygt 10 år sedan börjar nu finas på marknaden. Några leverantörer är Dimintell, Schneider-electric och Creston.
Det största och kanske mest avvända systemet för fastighetsstyrning är KTC. De har tagit fram en femstegsprocess som de hävdar halverar en fastighets energiförbrukning. Stegen är: 1) Mätning och analys av energi och resursförbrukning. 2) Styr alla enheter centralt. 3) Övervaka driften. 4) Inför individuell mätning och debitering. 5) Realtidspresentation av förbrukning via exempelvis web, mobil eller lägenhetsdatorn SBox från Manodo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0