Solkyla?

Under sommaren då solen skiner som mest, är behovet av kyla växande, inte minst beroende på klimat-förändringarna.

Hur kan då vi använda oss av solenergi för kylning?

Det första är den skugga som solpanelerna ger. Det kan ju tyckas försumbart, men under högsommar kan den instrålade effekten vara så hög om 1 kW per kvadratmeter. Men om det är enda användningen av solplanerna så finns betydligt billigare lösningar....

Ett steg längre på skuggningstanken kan vara att låta solpanelerna styra markiser, jalusier och likande.

Om nu värmen ändå kommer in i huset kan det om det gäller bostadshus ofta räcka med att ventilera ut värmen på kvällen då yttertemperaturen har sjunkit.
Många har installerat en luftvärmepump för att sänka uppvärmningskostnaderna under vintertid. En extrafunktion som finns i de allra flesta system är att vända systemet och producera kyla i stället. En möjlig lösning är att driva värmepumpen med solel via en DC/AC-omvandlare. Tyvärr försvinner det en hel del energi på vägen.

En mycket mer effektiv metod finns utvecklad av det svenska bolaget Climate Well. Den bygger på att värme från vattenburen solfångare lagras i ett batteri med salt och vatten som sedan kan tas ut både som värme och kyla. En stor fördel med det systemet är att det inte innehåller några freon-liknande ämnen som kan komma ut i atmosfären.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0